Sådan passer du på dine smykker

Vi elsker smykker! Både dem i sølv, guld, rosaforgyldt, oxideret, med perler og alle de andre slags. Desværre har vi bare lidt for mange, som vi må lade blive hjemme i skuffen, fordi de ikke længere er lige så pæne, som da vi købte dem. Suk! 

Men hvad kan vi mon gøre for at undgå, at alle vores yndlingssmykker bliver misfarvede og ærgerlige at se på? Og hvad gør vi, hvis skaden allerede er sket? Det har vi heldigvis svarene på lige her. Nu skal alle de hengemte smykker altså op ad skuffen én gang for alle. 

Opbevar smykkerne rigtigt

Det første, du kan gøre for at holde dine smykker pæne i så lang tid som muligt, er at opbevare dem i et lukket smykkeskrin, når du ikke bruger dem. 

Hvis du pakker dine smykker ind i små stofposer hver for sig, eller hvis dit smykkeskrin er belagt med stof indvendigt, så mindsker du risikoen for, at de bliver ridsede. 

Hvis dine smykker ligger på natbordet, kommoden eller ethvert andet sted, hvor de får luft og sollys, har de meget lettere ved at få den ærgerlige brune farve, som du helst vil undgå.

OPBEVAR DINE SMYKKER I ET SMYKKESKRIN OG FORLÆNG DERES LEVETID

Du bør ikke have dine smykker på, når du…

… går i bad, vasker hænder, træner, gør rent, er på stranden og går i svømmehallen. Og ja, vi ved godt, at det er lidt besværligt at tage smykkerne af og på hele tiden, men ikke desto mindre er det altså det bedste for dine smykker, som faktisk ikke er særligt glade for vand og sved. 

Hvis du smører dig ind i creme, bruger makeup, parfume eller hårspray, så er det en rigtig god idé at gøre det inden, du tager dine smykker på. De vil takke dig for ikke at udsætte dem for alle de skadelige kemikalier.

Rens dine smykker om aftenen

Når du har haft dine smukke smykker på hele dagen, kan det ikke undgås, at snavs og olie fra din hud har sat sig fast på dem. Derfor er det en god idé at bruge bare fem minutter på at rense smykkerne fri fra dagens snavs – ligesom du garanteret renser dit ansigt. Måske du kan gøre det til en fast aftenrutine? 

Du kan enten rense smykkerne med en blød, tør klud, eller du kan vaske dem i varmt sæbevand og derefter tørre dem grundigt af. 

HUSK AT TAGE DINE SMYKKER AF INDEN DU SMØRER DIG IND I CREME

Hvis skaden er sket 

Hvis dine smykker er blevet misfarvede, er der heldigvis råd for at få dem til at se lige så skinnende og smukke ud, som de var, da du købte dem. Men inden du går igang med det helt store rensearbejde, er der lige nogle ting, du skal vide, om hvordan du redder forskellige slags smykker:

  • Guldsmykker: Du kan rengøre dine guldsmykker ved at lægge dem i blød i varmt sæbevand og derefter børste dem med en ren tandbørste. Til sidst skal du tørre smykkerne grundigt af med en tør, blød klud. 
  • Sølvsmykker: Du kan rense dine sølvsmykker på samme måde som guldsmykkerne, men du skal nok gøre det lidt oftere, fordi sølv er et ret sårbart materiale, som har lettere ved at blive misfarvet, end guldsmykker har. 
  • Forgyldte og oxiderede smykker: Hvis dine smykker er belagt med enten guld, rosaguld eller oxidering, kan du ikke undgå, at belægningen bliver slidt af med tiden. Men hvis du passer godt på smykkerne, og gør som beskrevet ovenover, så kan du altså forlænge belægningens levetid væsentligt. 
  • Perlesmykker: Perler er meget modtagelige over for skidt og snavs, så det er ingen overraskelse, hvis dine perlesmykker ikke har det så godt. Men du kan heldigvis redde dem ved at pudse perlen med en blød, tør klud. Hvis du husker at pudse dine perlesmykker, hver gang du har haft dem på, så kan du holde dem fri for skidt og snavs.
  • Smykker med sten: Du kan rense dine smykker med ædelsten i varmt vand med lidt opvaskemiddel i. Børst smykkerne med en blød, ren tandbørste og husk at tørre smykkerne godt af med en tør, blød klud til sidst.
  • Ure: Dit ur har ikke godt af at blive renset med kemikalier eller rengøringsmidler. Det bedste du kan gøre er faktisk at tørre uret af med en ren, tør klud. Hvis dit ur kan tåle vand, kan du skylle det og bagefter tørre det grundigt af. 

FIND EN REN TANDBØRSTE OG EN TØR KLUD FREM, OG FÅ DINE SMUKKE, SKINNENDE SMYKKER TILBAGE

Forskel på kvaliteten af smykker

Det er selvfølgelig også vigtigt at huske, at der er stor forskel på kvaliteten af smykker. De billigere smykker har ofte lidt lettere ved at blive misfarvede, end de dyrere smykker har, fordi belægningen ofte ikke er lige så tyk. 

Men du kan altså komme rigtig langt ved bare at opbevare dine smykker rigtigt, huske at tage dem af en gang imellem og rense dem regelmæssigt – og så kan du få glæde af dem i mange år.